Włoska sztuka kulinarna

2024-01-28

JE Ambasador Włoch Luca Franchetti Pardo w ramach uroczystego podsumowania Tygodnia Kuchni Włoskiej zorganizował 17 listopada uroczystą kolację w jednej z najlepszych warszawskich restauracji CONCEPT 13. W kolacji wzięło udział wielu dyplomatów wraz z małżonkami, przedstawiciele świata biznesu oraz osoby ze świata kultury zaprzyjaźnione z ambasadą Włoch, a także media.

Gościem specjalnym uroczystości był wyróżniony gwiazdką Michelin szef restauracji Il Flauto di Pan w Villa Cimbrone w Ravello (Salerno) mistrz Lorenzo Montoro. Cechą wyróżniającą kuchnię Lorenzo Montoro jest wykorzystanie dzikich rośliny, których jest znawcą. Jego sposób przyrządzania potraw przypomina lirykę gastronomiczną i stanowi wyśmienitą syntezę kultywowanej przez mistrza kuchni rustykalnej i szlachetności regionu Wybrzeża Amalfitańskiego. Jak sam podkreśla: Mój świat jest wśród roślin rosnących dziko przy dziewiczym źródle rzeki Sarno. Warzywa i to, co daje nam ziemia, są podstawą do opracowywania koncepcji przygotowywanych przeze mnie dań.

Każdego roku włoskie ambasady na całym świecie organizują Tydzień Kuchni Włoskiej, który jest doskonałą okazją do spotkań z nagrodzonymi mistrzami kuchni, uczestnictwa w seminariach na temat kulinarnej sztuki i winiarskich tradycji Półwyspu Apenińskiego oraz celebracją włoskiego stylu życia. Tegorocznym hasłem włoskiego tygodnia było „Przy stole z kuchnią włoską: zdrowo i smacznie”, które podkreśliło zalety włoskiej kuchni – jej smak i pozytywny wpływ na samopoczucie.

Jego Ekscelencja Ambasador Luca Franchetti Pardo podczas uroczystej inauguracji kolacji podsumował to wydarzenie słowami: Tydzień Kuchni Włoskiej na świecie jest okazją do promowania nie tylko tradycyjnych smaków oraz kulinarnych nowości zróżnicowanej kuchni włoskiej wywodzącej się z naszych regionów, ale również stylu odżywiania, który jest zarazem zdrowy i pełen smaku.

Włosi od wieków znają tajemnicę prawdziwej radości życia, która tkwi w kulinarnych przyjemnościach. Włoska kuchnia przypomina dzieło sztuki, w którym najlepsze, aromatyczne składniki harmonijnie się ze sobą łączą, tworząc kulinarne arcydzieło. Jednym z najbardziej ikonicznych jej elementów są oczywiście makarony i uwielbiana przez wszystkich pizza, które stały się symbolem włoskiego stylu życia. We włoskiej spiżarni nie może zabraknąć również oliwy z oliwek, pomidorów, świeżych ziół i aromatycznych serów, które stanowią dodatek do wielu dań.

Potrawy, które dominowały na stołach podczas kolacji, tworzyły harmonię smaków, która nie tylko rozbudziła zmysły, ale również przeniosła gości w malownicze krajobrazy słonecznej Italii. Na aperitif podana została pieczona ośmiornica z sosem amatriciana. Jako przystawka zaserwowana została seriola marynowana w soli i cukrze z kaparami, eskarolą i kandyzowaną cytryną. Danie główne to wołowina gotowana z czerwonym winem Aglianico i jabłkiem annurca, która zachwyciła podniebienia gości. Nie zabrakło też popisowego deseru mistrza Lorenza Montoro „Oro degli Eroi” czyli  kremu cytrynowego na bazie chleba świętojańskiego i biszkoptu rozmarynowego.

Uczestnicy uroczystej kolacji przekonali się, że sięgając po włoskie dania oprócz delektowania się ich smakiem, można doświadczyć autentycznej gioia di vivere, czyli włoskiej radości życia, która jest symbolem tamtejszej kultury. Jak mawiają Włosi – życie smakuje najlepiej w towarzystwie dobrego jedzenia.

Paulina Chmiel Antoniuk


e-Wydanie

Sledź nas na: