Tunezyjska kuchnia mieszanką smaków i kultur

2025-01-11

Kuchnię tunezyjską prezentuje JE Taoufik Chebbi Ambasador Republiki Tunezyjskiej wraz z małżonką

Kuchnia tunezyjska to prawdziwa mozaika smaków, będąca efektem wielowiekowych wpływów różnych kultur. Przenikają się w niej wpływy kultury Berberów, Rzymian, Arabów i Francuzów. Jej charakterystyczne cechy to bogactwo aromatycznych przypraw, intensywność smaków oraz wykorzystanie lokalnych składników, takich jak oliwa z oliwek, warzywa, mięso i owoce morza. Dominują w niej potrawy oparte na kaszy kuskus, oliwkach i świeżych warzywach.

Kuskus jest jednym z najważniejszych składników dań w kuchni tunezyjskiej. Z powodu swojej popularności często nazywany jest królem tunezyjskiego stołu. Kolejnym produktem typowym dla tej śródziemnomorskiej kuchni jest także kasza manna, która jest podstawą wielu potraw i jest obecna niemal w każdym domu. Kaszę tę zazwyczaj się podaje z jagnięciną, warzywami, a także owocami morza, czego efektem są różnorodne i bogate w smaki dania. Jej popularność sprawiła, że zyskała status symbolu narodowego, a jego przygotowanie jest prawdziwą sztuką przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Tellus in metus vulputate eu scelerisque felis imperdiet proin. Non blandit massa enim nec dui nunc mattis enim. Vestibulum rhoncus est pellentesque elit ullamcorper dignissim. Nulla porttitor massa id neque aliquam vestibulum. Odio euismod lacinia at quis risus sed vulputate odio. Laoreet sit amet cursus sit amet dictum. Elementum curabitur vitae nunc sed velit dignissim. Pulvinar elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt vitae. Elementum integer enim neque volutpat ac tincidunt vitae semper quis. Leo vel orci porta non.


e-Wydanie

Sledź nas na: