Przepisy przygotowane przez JE Niki Kamba Ambasador Republiki Greckiej
Kuchnia grecka reprezentuje ponad 4000-letnią tradycję kulinarną, łączy w sobie triadę: Słońce, Wodę i Ziemię, jest aromatyczna, kolorowa i zdrowa. Wykorzystuje szeroką gamę szlachetnych i czystych produktów oraz oferuje żywe smaki i wartości odżywcze. Najpopularniejszymi składnikami tradycyjnych greckich potraw są: oliwa z oliwek i oliwki (Kalamon, Koroneiki itp.), świeże zioła (oregano, rozmaryn, tymianek itp.), ogromna różnorodność miodów (sosnowy, tymiankowy, pomarańczowy, ostowy, kasztanowy itp.), sery (feta, manouri, graviera, kefalotyri itp.), różne rodzaje ryb i mięsa.
W Grecji mamy szczęście mieć sprzyjający klimat, a dzięki obfitości owoców i warzyw możemy cieszyć się lekkimi i zdrowymi alternatywami żywieniowymi. Wybierając cytrusy „horta” (zielenina: amarantus blitum, cichorium, endywia itp.), suszone rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica), świeże warzywa, ryby i owoce morza, optymalne jest zwiększenie i wzbogacenie zdrowych wyborów
i przestrzeganie diety śródziemnomorskiej. A do przygotowania i „ubierania” greckich talerzy, spośród wszystkich tych produktów, najbardziej istotnymi elementami w każdym greckim gospodarstwie domowym są oliwa z oliwek, cytryna i cebula.
Dania kuchni greckiej odzwierciedlają pory roku i podążają za kalendarzem świąt, harmonijnie balansując między smakiem a tradycją. Oprócz celebracji świeżych składników jest też radość z gromadzenia się przy stole z bliskimi. Świąteczna atmosfera i radość z rodzinnych spotkań podkreślane są różnorodnością starannie wyselekcjonowanych produktów serwowanych na specjalne okazje.
Z przyjemnością przedstawiam trzy przepisy, które są powszechne podczas świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku w Grecji.
ZUPA Z KURCZAKA Z PYSZNYM JAJKIEM – SOS CYTRYNOWY „AVGOLEMONO”
Zupa z kurczaka z sosem jajeczno-cytrynowym to bez wątpienia idealne danie na mroźny zimowy dzień. Sekretnym składnikiem tej rozgrzewającej zupy jest pyszny „avgolemono” (sos jajeczno-cytrynowy).
30′ przygotowanie
1 godzina 30′ czas gotowania
Porcje: 6
SKŁADNIKI
1 średni kurczak
2 duże suszone cebule, obrane (jedna cała i jedna posiekana)
2 duże marchewki, obrane (jedna cała i jedna posiekana)
2 liście laurowe
3/4 szklanki ryżu do zupy
60 ml oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
Cytrynowy sos jajeczny
2 jajka
sok z 1–2 cytryn
PRZYGOTOWANIE
Ciepły bulion z kurczaka
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem i umieść w głębokim garnku z 1,5 l wody. Następnie umieść na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut, odszumowując w razie potrzeby.
- Dodaj całą cebulę, liście laurowe i całą marchewkę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż kurczak będzie miękki. Za pomocą łyżki cedzakowej i widelca przełóż kurczaka na półmisek.
- Odcedź bulion i odstaw do miski. Odcedź kurczaka i drobno posiekaj.
- Rozgrzej olej na średnim ogniu i podsmaż pokrojone warzywa przez 2–3 minuty.
- Dodaj bulion, sól i pieprz i gotuj przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj ryż i gotuj pod przykryciem, aż będzie gotowy.
- Dodaj kawałki kurczaka i wyłącz ogień, pozostawiając garnek na gorącej kuchence.
Sos jajeczno-cytrynowy
W misce ubij jajka (powinny mieć temperaturę pokojową), aż się spienią.
Nie przerywając ubijania, dodaj sok z cytryny i stopniowo dodawaj 1/3 bulionu z garnka, aż lemoniada jajeczna się podgrzeje.
Wlej do garnka i wymieszać do połączenia składników.
Wskazówki:
* jajka powinny mieć temperaturę pokojową
* zupa powinna być ciepła, ale nie wrząca
* mieszanka jajeczna powinna mieć taką samą temperaturę jak bulion
WIEPRZOWINA Z PIGWAMI
Klasyczna potrawa bożonarodzeniowa „kydonato” jest przyrządzana w różnych regionach kraju, od Pelionu po Macedonię i od Peloponezu po Dodekanez.
30′ przygotowanie
3 godziny 15′ czas gotowania
Porcje: 6
SKŁADNIKI
1½ kg karkówki wieprzowej, pokrojonej na 6 dużych kawałków
2 duże cebule w dużych plastrach
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka ziela angielskiego w proszku
4–5 goździków
1 łyżka harissy lub 1 łyżeczka ostrej papryczki chili
300 ml słodkiego czerwonego wina (Mavrodaphne)
300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
6 pigw, obranych i pokrojonych na 4 lub 8 części (w zależności od wielkości)
50 ml oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Aby przygotować wieprzowinę z pigwą, najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż mięso przez 7–8 minut, aż będzie dobrze zrumienione ze wszystkich stron. Przełóż mięso na talerz i dodaj do rondla cebulę, pastę, cynamon, ziele angielskie, goździki, harissę lub ostrą papryczkę chili oraz sól i pieprz. Smaż przez 3–4 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta, a przyprawy uwolnią swój aromat.
- Włóż z powrotem mięso, zalej winem i po 2 minutach dodaj bulion. Dopraw solą i pieprzem
i wyjmij. - Przełóż wszystkie składniki do garnka, przykryj pokrywką i gotuj przez około 1 godzinę
i 15 minut, aż mięso będzie półmiękkie. - Wyjmij z piekarnika, ostrożnie otwórz pokrywę, ułóż pigwy między kawałkami mięsa
i kontynuuj pieczenie przez około 1 godzinę i 15 minut, aż potrawa będzie miękka.
Zaleca się podawanie wieprzowiny z pigwami wraz z sokami. W razie potrzeby można pokroić mięso na mniejsze kawałki.
MELOMAKARONA – świąteczne ciasteczka miodowe
30′ przygotowanie
1 godzina 20′ czas gotowania
SKŁADNIKI
Na syrop
500 g wody
800 g cukru granulowanego
150 g miodu
3 laski cynamonu
3 całe goździki
1 pomarańcza, przekrojona na pół
- mieszanka
400 g soku pomarańczowego
400 g oleju z nasion
180 g oliwy z oliwek
50 g cukru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2–3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka(i) sody oczyszczonej
skórka pomarańczowa z 2 pomarańczy
- mieszanka
1 kg mąki uniwersalnej
200 g kaszy manny, drobna
Serwowanie
Orzechy włoskie do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Zagotuj wszystkie składniki na syrop, oprócz miodu, aż do uzyskania cukrowej masy. Zdejmij z ognia. Dodaj miód i wymieszaj do połączenia.
- Odstaw syrop do ostygnięcia na 3–4 godziny. Musi być zimny przed wyjęciem ciasteczek z piekarnika. Syrop można przygotować dzień wcześniej.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (370°F) ustawiony na termoobieg.
- Przygotować dwie oddzielne mieszanki na ciasteczka.
- W przypadku pierwszej mieszanki dodaj wszystkie składniki do dużej miski. Wymieszaj, używając ręcznej trzepaczki.
- W osobnej misce dodaj wszystkie składniki na drugą mieszankę.
- Połącz pierwszą i drugą mieszankę.
- Mieszaj ręcznie, bardzo delikatnie i przez bardzo krótki czas (maks. 10 sekund). Dłuższe mieszanie spowoduje rozwarstwienie lub zsiadanie się masy.
- Uformuj z ciasta owalne ciasteczka o długości 3–4 cm i wadze 30 g każde. Staraj się, aby były jak najbardziej podobne.
- Piecz przez około 20–25 minut, aż będą chrupiące i złotobrązowe.
- Natychmiast po wyjęciu z piekarnika zanurz gorące ciasteczka w syropie na 10 sekund.
- Odsącz je na drucianej podstawce.
- Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Wskazówki:
Uważaj, aby nie przepracować ciasta na ciasteczka, ponieważ olej może zacząć wyciekać, a wtedy ciasteczka nie będą chrupiące. Pomarańcza użyta do syropu powinna być całą świeżą pomarańczą, przekrojoną na pół.
Sledź nas na: